Danskvagga i trä – Del 2.

Om man väljer att använda spännband så är det ju rätt så enkelt. Införskaffa ett par kraftiga spännband med krokar som fungerar över relingen. Kanske behöver man skära till fyra bitar med lite grövre plastslang som man klyver och trär över relingen innan man fäster kroken där. Mest för att inte skada gelcoaten.
Ett bra spännband kostar mellan 150 och 200 kronor stycket men jag är övertygad att det går att hitta billigare om man letar lite. Samtidigt vill man ju att det skall vara stabilt.

Ett tips kan kanske vara att sätta ett hänglås eller buntband över handtaget på spännbandet. Då har man i alla fall stoppat möjligheten för någon som går förbi att lossa på banden utan att göra åverkan på dessa.

Men, jag har valt lösningen med kedjor, vantskruv och krokar.
Jag har som sagt kollat runt lite hur andra har löst det och så här har t ex två IF:ar gjort.

och här är en variant på en RJ85:a med båthus/tak. Jag tittade vad jag hade i källaren och har gjort fyra krokar utav lite gamla fyrkantsrör och några T-profiler.
Det här är lite mer komplicerat än själva balkarna för man behöver lite tyngre verktyg eller så kan man gå till en smed och låta smeden göra jobbet. Ett kraftigt plattjärn borde man kunna bocka till i ett skruvstäd själv.

Jag har tillgång till både vinkelslip med kapskiva och svets så jag gav mig på att svetsa ihop krokarna. Jag kunde ha roat mig med att räkna på svetsarna men det är många år sedan de gamla mekanikbökerna åkte ut ur bokhyllan. Min gamle svetslärare från teknis skulle ha gråtit men efter att ha bankat på krokarna med en rejäl handslägga så är jag övertygad om att krokarna kommer att hålla till det som jag skall använda dem till, trots att svetsarna inte är så snygga

Så här blev krokarna när de blev klara och målade. Jag har även limmat på lite trä för att skydda relingen. Kostnad är:
Stålet hade jag liggande.
Lite trä att klä krokarna med hade jag också liggande.
4 st 8 mm schacklar 40 kronor
4 st 8 mm galvade vantskruvar 400 kronor
4 bitar 8 mm kätting ca 2 m långa hade jag också liggande (skall man köpa detta så kostar 5 meter ca 300 kronor).

Tid för kapning av stål och svetsning är cirka två timmar. Sen tar målning mm givetvis också lite tid.

Kättingarna kan förmodligen göras lite kortare då avståndet från underkant på kölen till överkant på relingslisten är cirka 185 cm.

Som ett alternativ till att svetsa skulle det nog kunna fungera att bulta ihop delarna men det har jag ingen riktig erfarenhet av så det får någon annan testa.