Byte av röstjärn, del 1.

Det varnas en hel del för att röstjärnen till undervanten kan riskera att gå sönder vid hård segling. Därför bestämde vi oss tidigt att byta röstjärnen till undervanten när vi fått hem Ila till Limhamn. I vintras beställde jag de så kallade ”danska röstjärnen” från leverantören i Tyskland. De har legat som hyllvärmare här hemma ett tag men nu var det dags att påbörja bytet.

Styrbordssidan var inga större problem att få loss. Vi har monterat bort garderobsdörren tillfälligt så det fanns tillräckligt med arbetsutrymme. Låsblecket böjdes upp och muttern lossades. Sen var det inga problem att gänga upp röstjärnen genom aluminiumplattan.

Babordssidan var lite knivigare att komma åt då jag inte tillhör de kortväxta eller otroligt viga människorna. Men till sist gick det. Proceduren var den samma som på styrbordssidan.
Båda röstjärnsöglorna såg bra ut. Inga deformationer, tryckskador eller sprickor kunde upptäckas. Det betyder ju i och för sig inte att det inte kan finnas mikrosprickor i godset.

Hålen maskerades med tejp och spacklades sen igen med gelcoatspackel.
Nu får jag vänta någon dag innan jag fortsätter med att montera de nya röstjärnen.