Pantburkar.

Vi hade källarförrådet fullt med danska burkar och flaskor. Givetvis skulle man kunna slänga dem men varför inte ta Ila till Dragør och panta burkarna.

Axel och jag lämnade Limhamn vid tio. Det var nästan ingen vind och det lilla som fanns kom rakt framifrån. Tanken var relativt full så utombordaren startades och vi började puttra mot Dragør. Till en början så gick det hyfsat bra.
Vi gjorde en liten bit över fyra knop ut till Flintrännan. Här kom det första problemet .

Fyra handelsfartyg hade valt att passera Flintrännan samtidigt som vi skulle korsa den. Så det blev lite zickzackande innan vi passerat rännan.

Sen ökade vinden i styrka och med det även våghöjden. Farten sjönk till 2 knop. Vi siktade på den närmsta passagen under Öresundsbron för att snabbt kunna sätta segel på andra sidan. Men först var det ju premiär för Ila att segla under bron i varje fall så länge Ila har varit i vår ägo. Vi har haft båten sedan 2018 men faktiskt aldrig varit söder om bron med Ila.

Ute på södra sidan hissades storen och genuan rullades ut. Till en början gjorde vi fyra knop, som var bättre än vad vi klarade för motor i den här sjön. Men farten ökade på och under en lång stund så låg vi på 6,8 knop.

Vi kommer så småningom fram till Dragør. Den nordgående strömmen har tryckt oss norröver. Detta i kombination med vindens riktning som innebar ett långt kryssben från Pepparholmen gjorde att vi fick göra ett par krysslag söderut mot inseglingen till det som vi brukar kalla nya hamnen. Det som var lite illa var att skotet till genuan vid ett par tillfällen fastnade om vinscharna. Jag bytte fockskotet i höstas. Det var det bästa av storfallet från vår stora båt som fick bli fockskot på Ila. Jag vet inte om det är fel sorts lina men vi använder ju motsvarande lina på vår stora båt och där fungerar det.

Väl framme i Dragør vid 12:30 så hittar vi en ledig plats rätt så långt in på den mellersta bryggan.

Planen är att ta oss upp till Irma och panta burkarna och sen köpa lunch för att avnjutas i båten innan vi skulle ta pilsnerkärran upp till Føtex för att inhandla öl och Faxe Kondi.

Vi blev rätt så snopna när vi kom fram till Irma och insåg att butiken slagit igen. Efter ett litet rådslag så bestämmer vi oss för att fortsätta upp till Føtex och panta burkarna där. In i butiken och köpa lunch, potatissallad och fiskfrikadeller, givetvis skulle det handlas Faxe Kondi och Axel passade på att rycka till sig ett paket påläggschocklad innan vi gick till kassan för att betala.

Tillbaka i båten så plockades spritköket fram och fiskfrikadellerna värmdes. Hela härligheten avnjuts i all sin enkelhet i sittbrunnen.

14:30 lämnar vi Dragør och hissar segel. Fören riktas mot Limhamn och vi seglar tillbaka i fem sex knop.

Framme i Limhamn så väljer vi att segla in i hamn. Det går bra och strax ligger vi vid bryggan.

Det blev en riktigt trevlig dag med fantastisk segling.