Vecka 20.

Takskivorna i salongen monterades i veckan. Jag valde ju att dela den stora takskivan i två delar för att det skulle bli lite lättare att hantera den men även när man skall montera ”halvskivorna” så behöver man vara två personer.
När alla skruvarna är på plats så skall alla de vita ”mössorna” tryckas fast på inredningsbrickorna.

Lackning av inredning och målning av kojskivorna fortsätter, men nu börjar högen med inredning som skall fixas bli mindre och mindre för varje dag.
Den sista skrovisolering har limmats på plats. Det var definitivt den besvärligaste biten. Bitarna var 3 meter långa och riktigt bångstyriga.

Jag har också så smått börjat att montera den färdiga inredningen där det går. Så nu har garderoben på babords sida och kojsidan babord kommit på plats. Skivorna runt ruffnedgången har också kommit på plats så nu är alla skivorna runt ruffnedgången monterade. Passningen är ju tyvärr inte Orust-kvalitet så man får trixa en hel del för få det hela till att passa. Det bekräftar ju även den misstanke som jag har haft att just Ila är köpt som ett ” halvfabrikat” en gång i tiden vid nyleverans från Marieholmsvarvet. T ex så linjerade skivorna på babords garderob inte i överkant. Det är inget som jag tänker justera utan en del av båtens charm.

Lite mer kabeldragning och jobb med elsystemet har det också blivit under veckan t ex montage av ladduttaget för mobiltelefoner mm.
Ny flaggkäpp och hållare har monterats då lanternan hamnade där den gamla kombinerade lanterna och flaggkäppshållaren satt.

Den gråa Toplacen har också kommit så nu målas det friskt i kölsvin, i garderob och under kojerna. Planen är att ytorna minst skall få två strykningar innan sjösättning.

Axel och Ebba har rubbat och vaxat båten så nu skiner friborden så fint som det nu kan göra på en 46 år gammal båt.

Båten blev också bottenmålad så nu är den klar för sjösättning. I och med att vi skall försöka fixa undervattenskroppen nästa år så blev det en ”duttmålning” i år, dvs bara ställen där det saknades bottenfärg och sen vid vattenlinjen och på rodret.