Vecka 26.

Den här veckan börjar alla småprojekt att närma sig slutet. Fortfarande är det lite små lister som saknas men luckorna under kojen på styrbordssida har kommit på plats. Även garderobsdörren med den nya sjökortshållaren har kommit på plats.

Pentryt har också så smått börjat att utrustas. Ambitionen är att Ila skall vara fullt utrustad och klar när vi så småningom tar upp henne på land i höst.

Som jag tidigare har skrivit så misstänker vi starkt att Ila inte är ett 100% varvsbygge. Nu när allt börjar komma på plats igen så ser man hur illa inredningen är anpassad. Tyvärr finns det inte så mycket justeringsmån i den gamla inredningen.

Ett intressant exempel är till exempel garderobsdörren. I original så öppnas den ju bakåt i båten. Många har vänt på den så att den öppnar framåt men jag tyckte att det vore rätt så bra att kunna stänga av lite mot förpiken. Speciellt om man vill ha en porta-potti i förpiken kan det ju vara en idé att kunna stänga om sig.

Vår dörr var monterad så att den öppnade framåt. När jag vände på den och skulle prova att öppna den så gjorde iläggsskivan i förpiken att dörren inte kunde öppnas. När jag väl fick upp dörren så gick den inte att öppna 180 grader då kantlisten på styrbords salongskoj stack ut en knapp centimeter så att dörren tog emot. Dvs det gick bara att öppna den 120 grader vilket ju definitivt är för lite. Alternativen är ju att vända på dörrhängningen eller såga i kantlisten. I min värld är valet enkelt så sågen åkte fram och resultatet blev bra. Dörren går att öppna nästan 180 grader.

Lite förvånad blir jag när jag ser hur många skruvar det har gått åt. De tomma påsarna där skruv från rostfrskruv.se legat i så ser det ut som om nästan 600 skruvar har gått åt. Alla gamla mässingsskruv har ersatts med rostfria. Det enda stället där jag var tvungen att använda mässingsskruv var till gångjärnen till luckorna under kojerna i salongen.

Vi har också i görligaste mån försökt att återanvända så mycket som möjligt av den gamla inredningen. Där det inte har varit möjligt så har vi letat runt i källaren och försökt hitta lämpliga träbitar i gömmorna. Så därför så sitter det gammal mahogny från en gammal R 6:a och R 8:a från tidigt 1900-tal. Det enda som vi har fått köpa nytt i trä är en kvarts 9 mm teakskiva så att vi kunde återställa pentryt samt några hörnlister och kantlisten för att ersätta de T-lister i plast som saknades eller var trasiga.