Äntligen i sjön.

Då kom lördagen den 23 april och vi hade fått krantid klockan 08:30. Solen sken och vinden var nästan obefintlig. Allt hade förberetts dagen innan så det var bara att sätta sig på en dyna i sittbrunnen och vänta på kranbilens ankomst.
Sjösättningen gick smidigt och strax innan nio låg Ila i vattnet. Ett drag i startsnöret. Sen startade utombordaren och jag kunde ta mig bort till den lilla mastkranen. Jag vet inte om det är inbillning men jag upplever att utombordaren startar mycket bättre nu sedan vi började använda 98 oktan bensin.
Inte sedan vi hade båten i Höganäs så har vi inte varit i sjön så tidigt här tidigt. Visserligen har det ju varit mycket att göra på Ila tidigare år men det känns ju riktigt bra att listan med diverse projekt nu har minskat rejält.

Axel anslöt efter en stund och vi lyfte ut masten, riggade den och mastade på lite senare. Liten båt små bekymmer. Vi konstaterade båda att det gick både snabbt och smidigt med både sjösättning och påmastning.
Det var ingen kö vid den lilla mastkranen så vi förhalade oss några meter och fortsatte med att sätta på segel och sprayhood.

När allt är klart så tar vi oss bort till vår bryggplats och förtöjer. Ila ligger tryggt förtöjd vid bryggan runt halv tolv och vi kan med gott samvete hålla lunch.

På eftermiddagen så spändes riggen upp, inhalare monterades på båtplatsen och ett gäng linor smältes i ändarna och syddes så att innerkärnan inte skulle krypa ut ur ytterhöljet.

Rorkulten plockades av efter att ha varit tillfälligt monterad för att kunna få båten från kaj till båtplats. Nu hänger den i källaren för att få ytterligare ett par lager lack.
Jag skall också göra ett par nya täckskivor till beslagen för sprayhooden. De som jag gjorde förra året blev lite klumpiga och efter att ha haft en säsong till att fundera så tror jag att jag har kommit på en bättre lösning. Så här i efterhand skulle jag förmodligen inte skurit bort skrovklädseln vid bultarna utan gjort som jag gjorde med fockskenorna istället.
Där skar jag bara ett litet hål i klädsel så att bulten gick igenom klädsen. Sen monterade jag en rostfri bricka och kupolmutter på bulten som stack igenom klädseln.