Morgonstund.

Det var en solig och fin morgon men något kylig. Just nu ligger fokus på att få vår stora båt i sjön i nästa vecka men idag blev det ett litet hål för arbeten på Ila.
Det gamla inre skotskenorna skall plockas bort och ersättas med en ny skena på vardera sida. Idag sitter det två skenor, en rostfri och en i brons, på vardera sida. Egentligen borde den nya skenan placeras något närmre ruffen än det gamla läget men jag tycker att det kommer att se tråkigt ut med lagningarna av de gamla hålen så den ny skenan kommer att i princip monteras i sammanläge. Första steget var att få loss muttrarna på undersidan av däcket. Alla muttrarna på bronskenan lossnade utan problem medan de på de rostfria skenorna var betydligt svårare att få loss. Det behovsbedömning extra hand på utsidan som håller mot bultarna.

Nästa arbete som behövde göras var att få loss klossarna som håller rodret på plats så att vi kan sätta dit nya O-ringar på rodertapparna.

Den understa klossen och den i mitten gick att få loss genom att lossa skruvarna som höll klossarna. Den övre klossen var det däremot större problem med. Jag fick såga av skruven. Efter att ha funderat ett tag på om jag skulle borra ut den gamla skruven för att ersätta den med en ny så bestämde jag mig, när klossen skall tillbaka, att limma fast den med en bra marintätning.
Nu behöver jag bara lite lyfthjälp så att vi kan få av rodret.